Parisuhdeterapia: Tunteet ovat väärässä

Parisuhdeterapia auttaa riiteleviä pareja

Työssäni parisuhdeterapeuttina kohtaan jatkuvasti saman asian. Tunteemme ovat lähes aina väärässä. Tunteemme ovat seuraus, eivät syy.

Mitäpä jos lähtisimme hoitamaan syytä, emmekä seurausta?

Parisuhdeterapeutti Jonna Närhi | 28.6.2022

Lähemmäs toisianne tarpeiden kautta

Pyrimme tuntemaan sitä mitä tarvitsemme. Silti jäämme pyörimään vain tunteisiin, koska emme näe tunteidemme ja tarpeidemme välillä yhteyttä. Vaan miten ratkaista riidat tarpeiden kautta (eikä tunteiden)?

Poljemme jalkaa kuin pikkulapset. Miksei minun tunteisiini vastata? Ei tunteisiin tarvitse vastata, vaan tarpeisiin. On eri asia vaikkapa antaa todellista turvaa toiselle, kuin antaa toisen ripustautua.

Kaiken lisäksi tunteet saattavat kiehua. Kumppani näkee vain aggressiivisuuden, vaikka kaipaisit jotain aivan muuta häneltä.

Jotta elämämme on mielekästä, meidän tulee vastata tarpeisiimme ja osata ilmaista ne parisuhteessamme

Tämä vaatii tarpeiden tunnistamista ensin itse itsessämme. Emme voi vaatia toiselta ajatusten lukemista, emmekä voi olettaa kumppanimme tietävän mitkä ovat meidän tarpeemme. Ilman harjoittelua tuskin edes itse tunnistamme todellisia tarpeitamme! Tarpeiden sijaan pyörimme tunteissamme. Tunteet eivät kuitenkaan ole tarpeitamme – vaan tarpeidemme oire.

Juuri tämä luo haasteita suhteen kommunikaatiolle. Hoidamme seurausta, emme syytä. Koko elämä saattaa kulkea tässä tunteiden sumussa ja huomaamme ettemme ole koskaan tyytyväisiä.

Loppupelissä tarpeita ei ole mitään järjetöntä määrää. Tarpeet ovat mahdollista käydä läpi, että mistä nämä johtuvat ja mihin tarpeeseen on jäänyt vastaamatta. Saatko turvaa parisuhteestasi?

Tunteet ovat monimutkaisia, mutta Tarpeet ovat yksinkertaisia

Kun olet mustasukkainen kumppanillesi, saatat kaivata hyväksyntää ja turvaa. Suuttuessasi lattialla lojuvista sukista, koet aukon kunnioituksen saamisessa muilta. Negatiiviset tunteet kumpuavat tarpeistamme ja nimenomaan siitä, että jokin tarve meiltä jää täyttämättä.

Maslowin tarvehierarkia on psykologinen teoria, jonka yhdysvaltalainen psykologi Abraham Maslow julkaisi vuonna 1943 tutkimuksessaan “A Theory of Human Motivation“.

Maslowin mukaan ihmisellä on perustarpeet, jotka tulee tyydyttää riittävässä määrin – ei välttämättä täydellisesti – ennen kuin ihminen alkaa etsiä tyydytystä ”korkeammille” tarpeille.

Maslowin mukaan ihmisen tarpeiden hierarkkinen järjestys on:

Maslowin tarvehierarkia

✅ Selviytyminen (hengissä säilymisen fyysiset edellytykset, kuten ruoka, juoma, hengitysilma)

✅ Turva (suojautuminen erilaisilta vaaroilta)

✅ Rakkaus (yhteys, ystävyys, rakkaus, ryhmään kuuluminen)

✅ Itsekunnioitus (itsearvostus, kunnioituksen saaminen muilta)

✅ Itsensä kehittäminen (omien kykyjen saaminen täyteen käyttöön esimerkiksi työssä tai vanhemmuudessa).

Jatkaakseni aihetta toisella tutkimuksella, chileläinen tutkija Manfred Max-Neef on myös tutkinut ihmisten tarpeita. Max-Neefin mukaan ihmisellä on lopulta vain yhdeksän tarvetta:

  1. Elossa pysyminen
  2. Turva / suoja Kiintymys, läheisyys
  3. Ymmärtäminen, oppiminen
  4. Osallistuminen
  5. Rentoutuminen, leikki
  6. Luominen Identiteetti, kuuluminen johonkin
  7. Vapaus, autonomia

Ajattele, tarpeet ovat melko yksinkertaisia ja silti teemme ongelmistamme monimutkaisia! Seuraavan kerran, kun riitelette kumppaninne kanssa, niin pyrkikää kääntämään kehityskeskustelunne siihen, että mikä tarve teiltä lopulta jää täyttämättä. Saatatte yllättyä, kuinka pääsette pureutumaan oikeaan asiaan.

Näillä vinkeillä löydät tarpeet tunteiden takana:

Opettele kuuntelemaan omaa kehoasi ja mieltäsi, että mitä se sinulle kertoo. On hyvä ymmärtää, että sama tunne voi tulla monesta eri tarpeesta.

Älä oleta asioita – edes itsestäsi! Kysy itseltäsi, että mikä mieltäsi oikeasti vaivaa. Miksi oikeasti käyttäydyn näin, miksi oikeasti reagoin näin? Näin pääset hoitamaan juurisyytä. Oireet nousevat aina uudestaan pintaan, jos emme mene syvemmälle ja hoida oikeaa ongelmaa.

Mikäli sinun on vaikea hahmottaa tarvettasi, niin kokeile poissulkemalla, että mistä ei ainakaan ole kyse. Mikäli koet jo valmiiksi täyttymystä tarpeessasi, niin tämä tarve ei saa sinua hermostuneeksi.

Sanoita, että mistä on kyse. Jos teillä on vaikkapa riitaa, niin pysähdy ja ala sanoittamaan, että mikä sinua oikeasti harmittaa ja mistä se johtuu. Pian saatatte huomata, että asia ei olekaan niin mustavalkoinen.

Muistakaa kehittää parisuhdettanne. Te muututte ajan kanssa ja niin muuttuu myös keskinäinen dynamiikkanne. Laitan tämän jutun alapuolelle linkin Rohkeasti rakkaudessa parisuhdekurssiin, joka on loistava työkalu parisuhteen vuorovaikutuksen kehittämiseen. Rohkeasti rakkaudessa kurssin avulla pääsette helposti eteenpäin parisuhteenne kehittämisessä, vaikka aika olisi kortilla!

Rakkautta päiväänne <3

Parisuhdeterapeutti Jonna Närhi

~ Jonna

PS!

Tule kehittämään parisuhdettanne <3

Jos haluat rakkaudellisemman parisuhteen itsellesi ja haluat oppia ymmärtämään suhteenne molempia osapuolia, niin tule mukaan Rohkeasti rakkaudessa parisuhdekurssillemme! Todella hyvän palautteen saanut kurssi on auttanut satoja pareja pääsemään parempaan yhteyteen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart

Parisuhteen check-list

 

 Täytä alla olevaan lomakkeeseen nimesi ja sähköpostiosoitteesi ja lähetän sinulle laatimani parisuhteen tarkistuslistan.


~ Jonna Närhi
Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti

Kiitos! Lähetän sinulle 30 min sisällä sähköpostiisi linkin parisuhteen Check Listiin!

Scroll to Top